شعر هیأت شعر عاشورایی نثر ادبی اشعار مذهبی

بسم الله النور

هر کی اینجا مهمون می‌شه
کل درداش درمون می‌شه
حتی اون‌که دلش از سنگه
اینجا چشماش گریون می‌شه

هر چی کلید توعالمه، خدا سپرد به فاطمه
برا خدا به ماسوا، حضرت زهرا مقدمه
 
بسم الله النور، بسم الله النور النور
بسم الله النور، بسم الله النور النور
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
ما که عشقو باور داریم
چه باکی از محشر داریم
تنها می‌شن همه اما، ما
صاحب داریم مادر داریم

قیامت قیامته، مُردن براش شهادته
قسم به عشق که فاطمه، اصل اصیل شفاعته
 
دنیا از نورش، نورانی تا دورادور
بسم الله النور، بسم الله النور النور
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
این یک قطره از دریاشه
دنیا دست فرزنداشه
باید باشه پسر زهرا
اون‌که ارباب ما باشه

اُم الحسین، خون خدا، اُم الشهیدِ کربلا
یَومٌ علی وجه الثری، یومٌ علی صدر المصطفی
 
با اشک زهرا، شد سرّ این خون مستور
بسم الله النور، بسم الله النور النور

 

💠 یک نوحه یک نکته | معرفت‌افزایی در نوحه

بارها از رهبر معظم انقلاب و دیگر بزرگان این سخن را شنیده‌ایم که شعر و نوحه باید معرفت‌افزا باشد و به افزوده شدن معرفت مخاطب نسبت به اهل‌بیت کمک کند. و این معرفت و شناخت آن‌گاه مؤثر واقع می‌شود که منجر به پیروی ما از اهل‌بیت در شئون مختلف زندگی گردد.

وجه غالب محتوای محافل مذهبی و هیآت که در ایام ولادت و شهادت ائمه (علیهم‌السلام) برگزار می‌شود؛ شادباش موالید اهل‌بیت و یا اقامۀ عزای آنان است. در حالی که لحظه لحظه زندگی اهل‌بیت می‌تواند برای ما درس زندگی باشد و شیعه واقعی کسی است که در مرام و مسلک هم پیرو ائمه خود باشد و آن‌گونه زندگی کند، که پیشوایان او زیسته‌اند.

در کنار بسیاری از رفتارهای والای اهل‌بیت که می‌تواند الگوی ما در سبک زندگی باشد و همچنین بسیاری از احادیث ایشان که چراغ راه ماست؛ یکی از مواردی که در اشعار و نوحه‌ها به ندرت به آن‌ها پرداخته شده است، ادعیه‌ای است که از معصومین در بزنگاه‌های مختلف زندگی نقل شده است و می‌تواند گره‌گشای زندگی شیعیان باشد.

در نوحه پیش رو، شاعر ارجمند به یکی از دعاهای حضرت صدیقه طاهره (سلام‌الله‌علیها) پرداخته که به دعای نور معروف است و با عبارت بسم‌الله‌النور آغاز می‌گردد. (در کتاب شریف «صحیفه فاطمیه» به نقل از «مهج الدعوات و منهج العبادات» دو دعا از حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) با عنوان دعای نور نقل شده است که یکی از آن‌ها برای در امان ماندن از تب و دیگری برای آمادگی ملاقات با پروردگار عالم است.)

بدون تردید، قالب نوحه، به واسطه تکرارپذیری که دارد در نهادینه شدن چنین معارفی در ذهن مخاطب می‌تواند بیشترین نقش را ایفا کند و انتخاب فراز آغازین دعای شریف «بسم الله النور» به عنوان گوشواره نوحه، بر این ماندگاری افزوده و سبب نهادینه شدن آن در حافظه مخاطب می‌شود.

در کتبی که به نقل ادعیه معصومین پرداخته‌اند، نظیر «صحیفه فاطمیه» که از آن نام برده شد، یا «صحیفه سجادیه» و... معارف بسیاری وجود دارد که هنوز به عالم شعر و نوحه راه نیافته است. به امید آن‌که شاعران و نوحه‌سرایان گرامی هم خود با این معارف اُنس بگیرند و هم آثارشان را به نور آن‌ها مزیّن سازند.