رو آوردن به شعر در نوحهخوانی، باعث غنای محتوایی جلسه نیز میشود چرا که شاعر در سرودن شعر، فراغ بال بیشتری نسبت به نوحه دارد و بهتر میتواند مضمونپردازی کند. به این علت که در نوحه، هر صنف دارای یک وزن عروضی متفاوت است و گاهی به خاطر نوع ملودی، شاعر در بهکار بردن کلمات مختلف بسیار محدود میشود و چه بسا نتواند در این محدودیت، مفاهیم مورد نظر خود را به درستی بیان کند و یا خلاقیت خود را بهطور کامل بروز دهد.
رویدادها
پس از عملیات طوفانی طوفانالاقصی، روزی نبود که با شعری تازه از شاعران انقلابی مواجه نشویم؛ شعری در رسای حماسه مردم مقاوم فلسطین یا در رثای مظلومیت آنان یا در اعتراض به سکوت جوامع بینالمللی و حکام کشورهای عربی و اسلامی. آنچه در این اشعار به وضوح به چشم میآمد، احساس، عاطفه و تاثیرگذاری فوق العاده آن بود. چرا که برخلاف بسیاری از آثاری که حاصل دغدغۀ شاعران برای شرکت در کنگرهها بوده، آنچه در اینجا شاهد بودیم، حاصل سفارش از دل بود و آنچه از دل برآید لاجرم بر دل نشیند.
🏴 پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت شاعر آئینی با اخلاص آقای سید رضا موید
▪️حضرت آیتالله خامنهای در پیامی درگذشت شاعر آئینی با اخلاص آقای سید رضا موید را تسلیت گفتند.
کتاب «حدود ساعت یک» گزیدهای است از دلسرودههای شاعران میهن عزیزمان در پاسداشت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی.
برای گزینش اشعار این کتاب، سرودههای بسیاری مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته و فاخرترین آنها انتخاب شده است.
در انتخاب آثار، ضمن توجه به سطح ادبی سرودهها، به قابلیت اجرای اشعار در هیأت نیز توجه شده است.
این کتاب از سه بخش مجزا اما به هم پیوسته و به هم مرتبط تشکیل شده است:
الف) مرور و تحلیل شعر چند شاعر پیشکسوت، به عنوان تبرک و تیمّن؛ که شعرشان بعد از سالهای متمادی، هنوز طراوت خود را حفظ کرده است.
ب) نقد و تحلیل اشعار فاطمی که میتواند الگوبخش شاعران ولاییسرا باشد.
ج) گزینش و معرفی مجموعهای از اشعار فاطمی به عنوان اشعار مناسب اجرا در هیأت.
کتاب پیش رو، حاصل رصد دائمی آثار مکتوب شاعران و صفحات مجازی آنان برای دستیابی به شعر مناسب اجرا در هیأت است. شعری که محتوایی صحیح، بیانی سالم و زبانی استوار داشته باشد و در عین حال از قابلیت اجرا در هیأت نیز برخوردار باشد.
باور ما این است که اشعار ماندگار ولایی، هیچگاه رنگ کهنگی نمیگیرند و بارها و بارها میتوان آنها را در محافل اهلبیت اجرا کرد و هربار برای مخاطب لطف تازهای داشته باشد.
از سوی دیگر معرفی نوسرودههای ولایی به هیآت و محافل اهلبیت نیز رسالتی است که کمتر از حفظ میراث ماندگار گذشته نیست.
با توجه به شرایط خاص کشور و محدودیت برگزاری کارگاهها و محافل ادبی، دفتر شعر جامعه ایمانی مشعر، با فراهم کردن امکان برگزاری کارگاههای تخصصی شعر هیأت، به صورت مجازی؛ فرصت بهرهمندی از مباحث ارزشمند اساتید مطرح کشوری را به صورت یکسان برای همه علاقهمندان به شعر ولایی در سراسر کشور فراهم نموده است.
با تورق آنچه به عنوان شعر انتظار مطرح است؛ چه در اشعار گذشتگان و چه در اشعار شاعران امروز؛ موضوعی که بیش از همه به آن پرداخته شده است، شِکوه از فراق یار است و آنچه که متأسفانه مورد غفلت قرار گرفته و به ندرت به آن پرداخته شده، موضوع وظایف منتظران است.
در چهارمین کنگره فصلی شعر کوتاه، برای شناخت و تبیین هرچه بیشتر موضوع انتظار امام عصر(علیهالسلام) و وظایف منتظران در راه تحقق ظهور، قدمی ولو کوچک برداشته شد.
کتاب پیشرو نیز گزیدهای از آثار ارسال شده به نخستین کنگره فصلی شعر کوتاه است، که با موضوع شعر اخلاقی و با محوریت دعای مکارم الاخلاق امام سجاد(علیهالسلام) و توصیههای اخلاقی امام صادق(علیهالسلام) به عبدالله بن جندب برگزار شد.
آثار این کتاب در قالبهای رباعی و دوبیتی هستند که در عین کوتاه بودن از تاثیرگذاری ویژهای برخوردارند.
کتاب چهل شعر چهل نکته، بی آنکه ادعای برخورداری از قلم و نگاهی علمی در مباحث ادبی به ویژه ادبیات عاشورا داشته باشد اما بر این باور است که با طرح این چهل نکته میتواند مخاطب خود را نیز در خوانش دقیقتر ادبیات و شعر مناسب اجرا در هیأت کمک کند. نویسنده معتقد است که ارتقاء ذائقهی ادبی مخاطب (مداح، شاعر و عموم مستمعان) در نهایت به ارتقاء ادبیات و ارتقاء سطح فنی و کیفی شعر ولایی و ارتقاء هیأت، منجر خواهد شد.
در کتاب بدم الحسین (علیهالسلام) که مجموعهای از نوحههای دهۀ اول محرم است و با همت نغمهپردازان و شاعران اهلبیت(علیهمالسلام) سامان یافته است، تلاش شده مرثیه و حماسۀ عاشورا در کنار هم به تماشا گذاشته شود.
«فَليَرحَل مَعَنَا» مجموعهای از اشعار و نوحههای اربعین است که آماده شده برای همدل و همنوا شدن خیل آزادگان و دلدادگانی که برای پیوستن به دریای بیکران عشق و آزادگی، خود را از هر جای جهان به جاده نجف - کربلا رساندهاند.
این فصل از کنگره که با عنوان «رمضانیه» و با محوریت دعاهای ۴۴ و ۴۵ صحیفه سجادیه برگزار شد، با پایان خردادماه ۱۳۹۸، به کار خود پایان داد و با دریافت نزدیک به ۳۵۰ اثر از ۶۲ شاعر، در مرحله دریافت آثار به سرانجام رسید.
پس از غربالگری آثار، بیش از ۱۳۰ اثر به صورت کدگذاری شده و با حذف نام شاعران، در مرحله داوری مورد بررسی قرار گرفتند. در این مرحله پس از بررسی آثار و ثبت امتیاز توسط داوران محترم، آثار برگزیده مشخص شدند.
به همت دفتر شعر جامعه ایمانی مشعر برگزار میشود:
کنگره فصلی شعر کوتاه
(ویژهٔ قالبهای دوبیتی و رباعی)
فصل پنجم: رمضانیه
(با محوریت دعاهای ۴۴ و ۴۵ صحیفه سجادیه)